Käytännön elämää Turkissa

Vaikka elämmekin kansainvälistyvässä maailmassa, ja ihmiset muuttavat maasta toiseen, jotkut asiat pysyvät muuttumattomina. Muuttaessa vieraaseen maahan, eteemme tulee mitä erikoisempia tilanteita ja runsaasti kysymyksiä. Esimerkiksi arkipäiväinen kauppareissu saattaa olla hyvin hankala, kun et tiedä eri aineosien nimiä ja tuskastut jo ensi metreillä. Jokapäiväinen elämä vieraassa maassa on täysin eri asia kuin kahden viikon lomamatka.

 

Miksi sitten haluamme muutta vieraaseen ympäristöön? Toiset hakevat kokemusta tulevaa työelämää varten, toiset opiskeluita varten. Jotkut meistä yksinkertaisesti toivovat parempaa elämänlaatua esimerkiksi eläkepäivilleen.

 

Monet asiat, joita eteemme tulee, saattavat yllättää, ihmetyttää ja jopa ärsyttää.

 

Turhauttavien tilanteiden ei tarvitse pilata kokemuksiasi vieraassa maassa. Päinvastoin voitettuasi vastoinkäymiset matkasta tulee rikkaampi ja antoisampi. Uusi elämäsi Turkin Rivieralla voi olla sinulle ikimuistoinen matka viehättävään kulttuuriin.

 

Monikulttuurisuus tarkoittaa vieraaseen kulttuuriin sopeutumista ja maan tapojen oppimista.

 

Jokapäiväisessä elämässämme törmäämme ongelmiin, jotka ovat helposti ratkaistavissa, mutta saattavat tuntua mahdottomilta kielimuurin takia. Vaikka monet kauppojen tuotteista ovatkin tuttuja, voi kauppareissu tuntua hankalalta, kun emme ymmärrä tuotteiden nimiä. Mikä on esimerkiksi viinietikka tai jauheliha turkiksi? Löytyykö kaupan hyllyltä kuohukermaa tai mistä erottaa huuhtelunesteen ja nestesaippuan?

 

Alanyassa veden kalkkipitoisuus on hyvin korkea. Kalkki ei ole ihmiselle haitallista, mutta vaatii pieniä erityistoimenpiteitä kodinkoneita ajatellen. Kalkki tukkii helposti kodinkoneiden putket.

 

Kalkin aiheuttamat haitat on helposti estettävissä, kun tuntee tuotteet haittojen ehkäisemiseksi.

 

Useimmat liesistä toimivat kaasulla. Jokainen osaa varmasti käyttää kaasuliettä, mutta mitä tehdä kun kaasu loppuu? Mistä saat uuden kaasupullon?

 

Helpottaaksemme elämääsi Turkissa, olemme keränneet sinulle hieman sanastoa ja vinkkejä käytännön elämää helpottamaan Turkin Rivieralla.

 

Suomi

Turkki

Maito

Süt

Kerma

Krema

Voi - Margariini

Tereyağ - Margarin

 

 

Suola

Tuz

Pippuri

Karabiber

Kaneli

Tarçın

Oregano

Kekik

Kardemumma

Kakule

Kumina

Kimyon

Seesami

Susam

Kookos

Hindistan cevizi

Lihapullamauste

Köfte bahari

Sokeri

Şeker

Hiiva

Maya

 

 

Tomaattipyre

Domates salçasi

Maissi

Misir

Kastike

Sos

 

 

Pasta (Spagetti, makaroni, jne.)

Makarna

 

 

Kana

Piliç/Tavuk

Liha

Et

Lammas

Kuzu

Vasikka

Dana

Sisäfile

Bonfile

Entrecôte

Tozunu

Jauheliha

Kıyma

 

 

Viinietikka

Sirke

 

 

Huuhteluaine

Çamaşır yumuşatıcı

Pyykinpesuaine

Otomatik Makine Deterjanları

Tahra

Leke

Saippua

Sabun

Tuotteet kalkin poistoon

Kireç çözücü

Ammoniakki

Amonyak

 

 

 

MONET LIEDET TOIMIVAT KAASULLA, MISTÄ TILATA TÄYTTÖPULLO?

Riviera Invest auttaa sinua kaasun tilaamisessa ensimmäisen kerran. Useimmat kaasuntoimittajat tuovat uuden pulloon suoraan kotiisi, ja asentavat sen paikoilleen. Toimittajat jättävät usein myös numeron, josta voit helposti tilata uuden pullon.

 

INTERNET

Internet-yhteyksien kehittäminen on edennyt Alanyassa hurjaa vauhtia. Useimmissa paikoissa ADSL-yhteydet on jo korvattu langattomilla yhteyksillä. Kuukausimaksut on monesti myös siällytetty asukasyhdistysmaksuun. Hankkiessasi loma-asuntoa, Internet-yhteyksien saatavuus alueella on hyvä tarkastaa etukäteen toimistoltamme.

Kuten muuaallakin, myös Turkissa palveluntarjoajia on monia. Suurimpia palveluntarjoajia ovat Turk Telekom, Turkcell, Avea ja Vodafone. Ole yhteydessä palveluntarjoajiin halutessasi lisätietoa hinnoista tai peittoalueesta. Tai voit olla suoraan yhteydessä myös meihin, ja selvitämme asian puolestasi. Turkissa on myös kattava 3G-verkko.

 

 

NÄKYVÄTKÖ SATELIITISTA EUROOPPALAISET KANAVAT?

Kyllä, useimmissa taloyhtiöissä on satelliittiantennit, jotka vastaanottavat eurooppalaisia kanavia. Jos haluat katsella myös suomalaisia TV-kanavia, vaaditaan niitä varten maksullinen paketti kotimaasta. Voit myös ostaa kanavapaketin Turkista. Kanavapaketeissa on useita eurooppalaisia kanavia englanninkielellä.

 

LÄHETYSTÖT TURKISSA

Useimmilla valtioilla on lähetystä myös Turkissa. Oheisen linkin kautta näet lähetystöjen yhteystiedot.

https://embassy.goabroad.com/embassies-in/turkey   

Lähetystön palveluihin kuuluu mm. kadonneen passin uusiminen, syntyneiden ja kuolleiden rekisteröinti, äänestys, avioliiton hyväksyminen ja esteettömyystodistusten myöntäminen.

Joskus Turkissa asuvat tai lomailevat henkilöt joutuvat hankaluuksiin viranomaisten kanssa vieraassa maassa. Jos ulkomaalainen henkilö pidätetään tai vangitaan, lähetystön henkilökunta auttaa kaikella mahdollisella tavalla. Lähetystö opastaa ja neuvoo myös suomalaisia kaikissa mahdollisissa ongelmissa joita eteen saattaa matkalla tulla.

 

ULKOMAALAISET ORGANISAATIOT JA YHDISTYKSET ALANYASSA

Ulkomaalaisten asukkaiden valtuusto

Koska ulkomaalaisten asukkaiden määrä Alanyassa on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina, on Alanyaan perustettu oma Alanyan ulkomaalaisten valtuusto, jonka tehtävänä on ehkäistä ongelmia, joita ulkomaalaiset täällä asuessaan saattavat kohdata. Alanyassa on myös useita muita yhdistyksiä erimaalaisille asukkaille. Yhdistyksen jäsenet tapaavat toisaan säännöllisesti ja järjestävät keskenään illanviettoja ja muuta ohjelmaa.

 

Alanyan suomalaiset

Yhdistyksen tärkein tehtävä on auttaa ja neuvoa jäseniään Alanyassa. Yhdistyksellä on toimisto ja kirjasto Alanyan keskustassa.

Yhdistys järjestää jäsenilleen myös retkiä ja illanviettoja sekä tuo turkkilaisia tapoja ja kulttuuria suomalaisille tutummaksi.

 

Norjan merimieskirkko

Kirkko on avoinna kaikille norjalaisille ja muillekin skandinaaveille. Sekä turistit, että Alanyassa asuvat voivat tavata toisiaan kirkossa.

 

DKAlanya

DKAlanya on tanskalainen yhdistys, joka on avoinna kaikille jotka ovat kiinnostuneita Turkista. Jäsenyyden ainoana ehtona on tanskankielentaito.

 

Turkki-Saksa ystävyysyhdistys (www.hur-turk.org)

 

Hollantilaisten yhdistys

 

Alanyan kansainvälisten naisten yhdistys

 

SAIRAALAT JA APTEEKIT

Apteekkeja Turkissa kutsutaan nimellä "eczane". Apteekkeja löytyy lähes joka paikasta Turkissa.  Apteekeista saat ammattitaitoista neuvontaa useimpiin turistien sairastamiin tauteihin, esim. ripuli, auringon polttamat, korva- tai kurkkutulehdukset ym.

Useimmissa apteekeissa puhutaan englantia tai saksaa. Aukioloaikojen ulkopuolella vähintään yksi apteekki päivystää Alanyassa. Päivystävää apteekkia voi tiedustella sairaaloista, hotellin vastaanotosta tai taksikuskeilta. Päivystävän apteekin näet myös jokaisen apteekin televisionäytöltä, joka on apteekin ikkunassa.

Alanyassa on hyvin ammattitaitoiset terveyspalvelut; hyvin varusteltu valtionsairaala, yliopistollinen sairaala, jossa on oma dialyysikeskus sekä kaksi yksityissairaalaa. Sekä kansallinen että euroopan sairausvakuutus on voimassa Alanyan sairaaloissa ja klinikoilla. Liäksi on hyvä olla oma matkavakuutus.

 

VIERASVALUUTTA JA LUOTTOKORTIT

Luottokortin käyttö Turkissa on arkipäivää useimmissa liikkeissä. Kuitenkin pienimmät liikkeet ja basaarit eivät hyväksy luottokorttoja, vaan käyttävät käteistä.

Käteistä voit nostaa pankkiautomaateilta. Varmista korttisi toimivuus automaatilla.

Valuuttaa on mahdollista vaihtaa postitoimistoissa (PTT) tai valuutanvaihtopisteissä. Valuuttakursseja kannattaa vertailla, sillä niissä saattaa olla eroja.

 

YLEISET KULKUNEUVOT

Turkissa ja Turkin Rivieralla on yleisten kulkuvälineiden käyttö helppoa. Alanyassa on kaksi linja-autoasemaa: toinen paikallisliikenteelle ja toinen kaukoliikenteelle. Paikallisliikenteen linja-autoasema sijaitsee Alanyan keskustassa aivan perjantai markkinoiden takana. Alanyassa on todella edullista matkustaa bussilla. Alanyan alueella bussimatka maksaa noin 2 liiraa.

Voit matkustaa helposti linja-autolla myös pidemmällekin. Kaukoliikenteen linja-autot lähtevät kaukoliikenteen asemalta (Otogar), joka sijaitsee Kleopatran rannan puolella. Bussilla pääset kätevästi esim. Istanbuliin, Ankaraan, Mersiniin, Izmiriin jne. Myös kaukoliikenteen liput ovat hyvin edullisia. Lippuja voi ostaa asemalta ja istumapaikka täytyy varata etukäteen.

Linja-automatka Turkissa on varmasti mieleenpainuva. Bussit ovat moderneja ja mukavia. Autoissa on ilmastointi. Matkalla on useita pysähdyksiä, jolloin voit hieman jaloitella matkan aikana. Kaukoliikenteen vuoroilla on usein myös välipala tarjoilu, joka sisältyy lipun hintaan.

Ole yhteydessä Riviera Investiin, jos mieleesi heräsi kysysmyksiä bussimatkailusta.

 

AUTON VUOKRAAMINEN

Halutessasi tutustua Turkin Rivieraan ominpäin, on auton vuokraaminen hyvä idea. Ole yhteydessä toimistoomme, niin avustamme sinua vuokra-auton löytymisessä ja reittien suunnittelussa.

 

RIVIERA INVEST

" Sijoita varmuudella ja luottamukselle. Sen lupaamme Sinulle! "

Asiakkaan luottamus on meille tärkeää, ja näillä sanoilla usein sitä asiakkaalle luvataan.

Mutta me takaamme sen sinulle!

Tarjoamme asiakkaillemme pankkitakuuta sijoittamilleen varoille. Pankkitakuu tarkoittaa käytännössä sitä, että sijoitus on turvattu siihen hetkeen asti kunnes Tapu on uuden omistajan nimissä. Jos Tapu ei jostain syystä siirry nimiisi, voit nostaa sijoittamasi summan pankista.

Luottamus syntyy kokemuskella ja teoilla!

Riviera Invest Real Estate Ltd on Alparslan Construction –yhtiön tytäryhtiö. Yhtiö on perustettu vuonna 1971.

Alparslan Construction Ltd on erikoistunut huviloiden ja taloyhtiöiden rakentamiseen.

Lisätietojen saamiseksi, katso: www.RivieraInvest.net

Turkki, Antalya Alanya 07400 Kadıpaşa Mah. Elmas Sok. No :31 Alparslan Apt.
whatsappContact us on WhatsApp now! whatsappContact us on WhatsApp now!
whatsapp WHATSAPP CALL