ENNÄTYSTEN SILTA - ISTANBULIN BOSPORIN SALMEN 3. SILTA

 

THE 3rd BOSPHORUS BRIDGE is going to be built in Istanbul

 

Ennätysten silta – Bosporin 3. silta

Bosporin 3. sillan, jota rakennetaan yli Bosporin salmen, odotetaan olevan merkittävä kuljetuksen sekä kaupan kannalta. Siltaprojekti on osa Pohjois-Marmaran moottoritieprojektia. Sillan rakentaa IC Ictas – Astaldi Consortium.

3. siltaa kutsutaan ennätysten sillaksi. Sitä edeltää Bogazizi silta, joka valmistui vuonna 1972 sekä Fatih Sultan Mehmetin silta, jonka rakentaminen saatiin valmiiksi vuonna 1988.

Bosporin 3. silta

Bosborin 3. silta koostuu 8 kaistasta moottoritietä ja 2 raitioliikenne raiteesta samassa tasossa. Sillan toteutuksessa käytetään ammattitaitoisia insinöörejä sekä edistynyttä teknologiaa. Suurin osa siltaprojektin asiantuntijoista on turkkilaisia. Silta tulee olemaan yksi maailman tärkeimmistä silloista sekä esteettisessä mielessä että teknisten ominaisuuksiensa puolesta.

Ennätysten silta tulee olemaan maailman levein riippusilta 59 metrin leveydellään. Lisäksi se tulee olemaan pisin riippusilta raitioliikenteellä 1408 metrin pituudellaan. Lisäksi silta tekee ennätyksen 322 metriä korkealla tornillaan, joka on pisin riippusiltaan rakennettu torni.

Bosporin kolmos silta – Modernin Turkin symboli

Sillan rakentaminen alkoi 2013 ja sen on määrä valmistua vuonna 2016. Silta sijaitsee Odayeri – Pasaköy osiossa Pohjois-Marmaran moottoritieprojektia. Sillan raitioliikenne tuele kuljettamaan matkustajia Edirnestä Izmitiin. Raitioliikenne tullaan yhdistämään Marmarayn ja Istanbul Subwayn kanssa, joka takaa sujuvat yhteydet Atatürkin ja Sabiha Gökcenin lentokentille sekä uudelle rakenteilla olevalle 3. lentokentälle.

Pohjois-Marmaran moottoritie sekä Bosporin kolmas silta projektit toteutetaan niin sanotulla Rakenna – Operoi – Siirrä –taktiikalla. IC Ictas – Astaldi Consortium tulee rakentamisen jälkeen operoimaan siltaa 10 vuotta 2 kuukautta ja 20 päivää, jonka jälkeen silta siirretään liikenneministeriön haltuun. Hintaa investoinnilla on 4,5 biljoonaa Turkin liiraa.

Pohjois-Marmaran moottoritie ja uusi silta tulevat olemaan yksiä modernin Turkin symboleista ja tuovat Turkin lähemmäksi tavoittettaan olla yksi maailman kymmenestä suurimmasta taloudesta vuoteen 2023 mennessä.

Kolmannen sillan konseptista ja designista

3. sillan design on tehty yhdessä insinööri Michel Virlogeuxen sekä sveitsiläisen T-Engineering yrityksen kanssa. Michel Virlogeuxia kutsutaan ranskalaiseksi siltamestariksi.

Virlogeux on signeerannut myös muita maailmanluokansiltoja. Hän on suunnitellut mm. Vasco De Gama sillan Tejo joella Lisbonissa Portugalin pääkaupungissa. Silta on yksi Euroopan pisimpiä siltoja 17,2 kilometrin pituudella. Lisäksi hän on suunnitellut Normandy sillan Seine joella Ranskassa. Se oli 4 vuotta maailman pisin riippusilta valmistumisestaan (1.1.1995) lähtien.

Pohjois-Marmara moottoritie

Pohjos-Marmaran moottoritie on lähes 115 kilometriä pitkä ja sillä on 19 liitoskohtaa ja –tietä. Se sijaitsee Odayeri – Pasaköy alueella.

Moottoritien ja uuden silan on tarkoitus lievittää Istanbulin liikenneruuhkia.

Projekti tiivistettynä:

  • Odayeri – İkitelli and Paşaköy – Çamlik –yhdystiet yhdistävät uuden moottoritien Istanbulin sisäosiin ja helpottavat TEM moottoritien ruuhkaa.
  • Autojen on mahdollista ohittaa Istanbulin liikenneruuhkat ja ruuhkat vähenevät myös kaupungilta ja muilta olevissa olevilta silloilta. Tämä tuo merkittäviä polttoainesäästöjä.
  • Kuormaa vetävien kulkuneuvojen kuljetusrajoituksien poistaminen vähentää aikakuluja tuonnin ja viennin kannalta.
  • Bosporin kolmas silta ja Pohjois-Marmaran moottoritie ovat modernin Turkin symboleja ja tuovat Turkin lähemmäksi tavoitettaan olla yksi maailman kymmenestä suurimmasta taloudesta vuoteen 2023 mennessä.
  • Moottoritieprojektia ja siltaa rakentavat IC Ictas – Astaldi Consortium ja he myös operoivat näitä 10 vuotta, 2 kuukautta ja 20 päivää, jonka jälkeen silta ja moottoritie siirtyvät Liikenneministeriön hallintaan.

 

 

Yhteydenottolomake

Turkki, Antalya Alanya 07400 Kadıpaşa Mah, Hayate Hanım Cd. No:3/A, 07400 Alanya/Antalya
whatsappContact us on WhatsApp now! whatsappContact us on WhatsApp now!